Artikel 17 is goedgekeurd, wat nu?

Europa heeft onlangs een akkoord bereikt over artikel 17, dat eerder artikel 13 genoemd werd. Wat houdt dit artikel in? Kortgezegd is het een wet die het verspreiden van content met auteursrecht erg moeilijk gaat maken. De verantwoordelijkheid ligt vanaf dan bij de platformen zelf.

Voor
De meningen over deze wet waren meteen verdeeld. Vooral mensen uit de muziek- en videowereld zijn voor. Elke keer als hun werk gedeeld of gebruikt wordt krijgen zij, vanaf het moment dat artikel 17 ingaat, eindelijk het geld wat ze verdienen. Een voorbeeld: jij vindt een leuke foto online en deelt deze op jouw Instagramaccount. Dat is illegaal want het is niet jouw foto. Vanaf nu is Instagram verantwoordelijk voor het beschermen van dit auteursrecht. Voorheen was dit anders, toen werd de content gewoon verwijderd en was het aan de eigenaar en gebruiker om tot een overeenkomst te komen.

Tegen
Het andere kamp bestaat vooral uit individuen én bedrijven als Instagram en Youtube. Die laatste partij stelt dat het erg lastig gaat worden als het eenmaal actief is. Er moeten bijvoorbeeld ook videoclips geblokkeerd worden die meerdere eigenaren hebben. Neem het nummer ‘Despacito’, die veel meer betrokkenen heeft dan bij veel mensen bekend is. Wanneer één van die minder bekende rechthebbende het filmpje deelt, kan dit nog steeds verwijderd worden.
Daarnaast wordt er op Youtube elke minuut 400 uur aan film geplaatst. Die moeten zij dan allemaal monitoren op copyright. Onmogelijk volgens hen.

Verwarring
Artikel 17 brengt een hoop verwarring met zich mee. De wet stelt bijvoorbeeld ook dat de platformen er zelf ‘alles aan moeten doen’ om het illegaal delen van content tegen te gaan. Doen zij dit niet, dan kunnen ze een flinke boete verwachten, bovenop de kosten die zij aan de rechtmatige eigenaren schuldig zijn. Maar wanneer doe je als organisatie je uiterste best en wanneer wordt je inzet als onvoldoende gezien? Die lijn is nog niet duidelijk genoeg volgens bedrijven als Youtube, Instagram en Facebook.

En hoe gaat het controleren van content straks in zijn werk? Er is wel duidelijk gemaakt dat er een facefilter ingezet wordt voor foto- en videocontent. Deze filter struint het internet af naar content die gepost is door een gebruiker zonder dat diegene de rechtmatige eigenaar is. Heb je bijvoorbeeld een gaaf filmpje gemaakt met je favoriete nummer eronder, dan is er een grote kans dat je filmpje niet lang op je account zal blijven staan. Het platform waarop je dit post is hier verantwoordelijk voor.