Eric Kalsbeek
25.09.2019

ELKE DAG EEN BEETJE BETER

Header (7)

HOE 'EVERYDAYS' HELPEN BIJ HET LEREN VAN BIJNA ALLES

RauwCC’s artdirector Eric is nogal een autodidact. Als hij iets wil, dan maakt hij het zich eigen door diep in de materie te duiken, zich vast te bijten, nooit op te geven, open te staan voor kritiek en te durven falen. Dag na dag. Zo leerde hij motion graphics én 3D. En niet zonder succes.

Toen ik eind 2013 bij RauwCC mijn eerste motion graphic maakte wist ik het; dit is mijn nieuwe roeping. Een jaar, tientallen motion graphics en honderden uren aan YouTube-tutorials later liep ik tegen een be­hoor­lij­ke beperking aan: ik wist vrijwel niets van 3D. Het was eind 2014 en de hoogste tijd om dat te veranderen.

Uit research bleek Maxons’ Cinema 4D het beste en meest ge­bruiks­vrien­de­lij­ke soft­wa­re­pak­ket voor motion designers. Daarbij zijn er bergen tutorials be­schik­baar voor amateurs, bij­voor­beeld op Greyscalegorilla.com.

Trouw blijven aan je routine
Tijdens mijn zoektocht naar de beste software stuitte ik op een designer die mijn leerproces enorm zou be­ïn­vloe­den. Zijn naam is Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple. Mike wordt gezien als de eerste persoon die ‘everydays’ maakt. Hij maakt al tien jaar lang elke dag ‘iets’ en post het online. In sprints van steeds één jaar focust hij zich op een bepaalde skill. Hij begon ooit met iedere dag een tekening, maar maakt nu al enkele jaren elke dag een 3D-render. Door zijn werk online te posten stelt hij zichzelf bloot aan kritiek en heeft hij meteen een stok achter de deur om trouw te blijven aan zijn routine. Ik wist meteen dat ik dit ook wilde. In ieder geval één jaar.

Elke dag iets maken werkt
Iedere dag tijd vrijmaken voor een 3D-render bleek een be­hoor­lij­ke uitdaging. Qua tijd en planning, maar ook op technisch gebied. Vooral de eerste maanden was ik behoorlijk traag. Ik moest in rap tempo de software leren, me de ter­mi­no­lo­giën eigen maken én (van mezelf) elke dag iets maken en online plaatsen.

Mijn eerste werkjes waren aftreksels van tutorials. Ik merkte echter al heel snel dat ik beter werd. Ik kon steeds beter afdwalen van de paden die zo’n tutorial voor me uit­stip­pel­de. Na een paar maanden keek ik alleen nog tutorials als ik iets niet wist. Elke dag iets maken werkt écht, en goed ook.

Inspiratiebron
Ik postte mijn werk iedere dag op Instagram, Facebook, Tumblr en Twitter en ik merkte dat het aantal volgers en likes flink bleef stijgen. Sterker, ik was blijkbaar nu zelf een in­spi­ra­tie­bron voor anderen. Ik kreeg feedback, vragen en werd later gevraagd om lid te worden van een Slack-groep voor 3D ‘everyday-artists’, waar ik veel van mijn 3D-idolen trof. Hoog­te­pun­ten: het behalen van 17,4 duizend volgers op Instagram en een feature op de Instagram van Adobe Photoshop.

Inmiddels ben ik bijna 600 renders verder. Ik doe het niet meer iedere dag, maar maak er vaak nog tijd voor. Ik beschouw mezelf nog lang niet als een 3D-pro, maar weet zó veel meer dan twee jaar terug. Inmiddels is het een ingebakken onderdeel van mijn motion design-workflow. Iets snel, grondig en ge­dis­ci­pli­neerd leren? Maak ‘iets’ - elke dag. Ik raad het iedereen aan.

 

Meer blogs