Jesper Oskam
29.04.2021

Hoe overleef ik de eerste maand bij RauwCC?

IMG_9778

Onderweg naar huis na mijn eerste dag bij RauwCC bedacht ik: WTF ben ik nu weer aan begonnen?! Het was toch wel eventjes wennen: van het leven van een ambtenaar naar tienduizend dingen tegelijk moeten doen en ook nog blijven lachen. Ga ik dit überhaupt overleven?

Goed nieuws. Ik leef nog. Eigenlijk valt het allemaal best wel mee. Tuurlijk, het is even wennen. Maar het is allemaal goed gekomen. Inmiddels ben ik kind aan huis bij RauwCC, begint mijn creatieve brein uit zijn winterslaap te komen en zijn mijn toetsaanslagen per minuut niet normaal hoog. Maar voor ik dit nieuwe hoofdstuk van mijn leven begon, eventjes terug in de tijd. In januari dit jaar studeerde ik af in mijn eigen studentenkamertje en begon ik met solliciteren naar een baan. Dat ging helaas niet zo soepel. Ik kreeg behoorlijk wat afwijzingen. Reden nummer één: ik heb niet voldoende ervaring. Goh, ik ben pas afgestudeerd. Verser van de pers dan dit kan je niet krijgen. Op zich vind ik deze reden nog niet zo heel erg. Ik snap het wel. Werkgevers hebben toch liever iemand met ervaring. Maar als ik met deze reden word afgewezen, hoe kom ik dan aan die werkervaring? De tweede reden stak mij meer: je hebt geen bachelordiploma.

Au. Ben ik nu minder? Om eerlijk te zijn vind ik het van de recruiters die mij op basis van mijn diploma afwezen erg zwart-wit gekeken. Kunnen zij daar iets aan doen? Ja! De associate degree wordt al een aantal jaar op Nederlandse hbo’s gegeven en hordes studenten kiezen voor een associate degree. Kom op, het is 2021! Associate degrees zijn net zo waardevol als een bachelor. Je leert  door het direct te doen. Maar het is géén mbo niveau 5, ook al wordt het zo vaak genoemd. Ik kan gewoon werken en denken op hbo niveau. Dat kan ik zeker! Ik heb toch niet voor niets een hbo-diploma? Trouwens, als je wil weten wat een associate degree precies is, check dan deze pagina.

Gelukkig heb ik bij RauwCC wel de kans gekregen om mezelf te bewijzen. Dat is soms wel lastig. Ik bedoel, ik ben nog echt een groentje tussen al die professionals. Ze zeggen toch dat je pas leert autorijden als je je rijbewijs hebt gehaald? Nou, met werken is dat precies zo. Je leert pas waarvoor je gestudeerd hebt nadat je je diploma hebt gehaald. Ik ben met open armen ontvangen en ik hoor echt bij de club. En weet je wat het leukste is? Ze laten me eerst op m’n bek gaan om vervolgens op de meest chille manier uit te leggen hoe ik het nog beter kan doen. Zo kan ik nog meer uit mezelf halen. Dat is toch goud waard?

En oh boy wat doen die gasten van RauwCC veel! Scripts schrijven, succesvolle campagnes opzetten, je kan het zo gek niet bedenken en ze doen het. En van de een op de andere dag deed ik het ook. Blogs schrijven, social media posts schrijven en WHY-sessies met klanten: achterhalen waarom de klant doet wat hij doet. Het is enorm leuk een leerzaam om te zien hoe theorie die ik tijdens m’n opleiding heb geleerd ook echt in praktijk gebracht wordt.

Om een leuk voorbeeld te noemen: afgelopen week nog zat ik tijdens zo’n WHY-sessie met de klant hun ‘waarom’ te achterhalen. Dat is zeker niet makkelijk. Ik voelde me net een strenge docent: ik moest de klant steeds weer bij de les houden omdat er steeds uitgewijd werd naar hoe matrassen het best gerecycled kunnen worden. Dat is heel interessant en zeker ook nodig, maar waarom doe je dat überhaupt? Omdat je het leuk vind de traagschuim, springveren en plastic uit elkaar te peuteren? Of doe je het om een stap naar een duurzame industrie wil zetten? Gelukkig kreeg ik de klant bij de les en hadden we hun ‘WHY’ op papier. Job well done!

Maar alle gekheid op een stokje: hoe heb ik mijn eerste maand bij RauwCC overleefd? Heel simpel: schouders eronder en doen! Het verbaast me hoe snel je de hele workflow overneemt zonder dat je het doorhebt. Ik ben elke dag nog erg gelukkig dat ik, ondanks deze hele toestand rondom corona een baan heb kunnen vinden waar ik mij thuis voel, toffe collega’s heb en kan groeien tot de beste copywriter en contentmanager.

Meer blogs

Bel of mail ons!

Vragen over dit blog?
Neem contact op met:

Niels
Story categorieën & RAUWCC Categorieën