Joost Baljon
27.09.2019

HOE START JE MET ONLINE VIDEO?

1902 RCC Blog Joost_B_2560x1167

Video is tegenwoordig niet meer weg te denken. Waar je vijf jaar geleden zonder foto’s niet meer meedeed online, geldt dat nu voor video. Als een bedrijf online geen video heeft staan, neem ik deze meteen minder serieus. En dat is zonde! Want tegenwoordig kan je al snel een korte video maken.

Een video geeft een gezicht aan een bedrijf en dat schept vertrouwen. Ik bestel zelf veel liever bij een webshop die zichzelf goed pre­sen­teert, dan een anonieme do­zen­schui­vert. Een video maken is mak­ke­lij­ker dan ooit, maar er zijn wel een aantal zaken die het verschil maken tussen een goede video en een minder goede.

Story first
Een goed verhaal is de helft van het werk. Zorg van tevoren dat je een duidelijk verhaal hebt om te vertellen. Houd hierbij rekening met de gemiddelde span­nings­boog online, die is kort. Beperk jezelf tot één boodschap en focus je op content waar je klanten om vragen. Weet je niet waar je eerste video over moet gaan? Denk dan aan de vraag die je het meest gesteld krijgt. Wat doe je precies? Hoe lang duurt een aanvraag? Waar kan ik bestellen? Je publiek geeft altijd al een voorzetje waar behoefte aan is!

Verhaal én materiaal
Er zijn een hoop redenen om niet te starten met video, maar de drempel is nog nooit zo laag geweest. Smartpho­nes filmen te­gen­woor­dig zonder enige moeite in 4K en produceren al een aardig plaatje. Als je een beetje handig bent edit je alles op je telefoon en uploaden en ver­sprei­den is ook ge­mak­ke­lij­ker dan ooit.

Natuurlijk kan dit niet tippen aan een serieuze vi­deo­ca­me­ra, maar zolang je een goed verhaal te vertellen hebt zullen de meeste kijkers je daar niet op afrekenen.

Naast verhaal is audio ontzettend belangrijk. Je hebt tenslotte een goed verhaal te vertellen, maar je moet wel ver­staan­baar zijn. Film in een rustige omgeving en zorg voor weinig om­ge­vings­ge­luid om je boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Wil je toch een klein beetje investeren? Begin met een microfoon. En als je toch aan het spenden bent kan een LED-lampje er ook nog wel bij. Dan gaat je beeld ook met stappen vooruit!

Wees jezelf
Iedereen probeert online te doen ‘zoals Coolblue het doet’. Maar dat betekent niet dat je lollig en amicaal moet gaan doen om online te scoren met je content. De enige reden dat Coolblue het op die manier goed doet online is omdat ze zichzelf zijn.

Je publiek is ontzettend kritisch en prikt er direct doorheen wanneer je jezelf niet bent, of de boel mooier maakt dan het is. Blijf bij jezelf en wees vooral niet bang om te starten. De grootste online kanalen zijn ook begonnen met cringy video’s. Maar al doende leert men. Maak, post, reageer, leer en repeat.

En dan?

Starten is de eerste stap, maar dan begint het pas. Het is belangrijk om daarna door te gaan. Zo leer je over je publiek, wat werkt en waar vraag naar is. Scoort een video een keer niet? Zie dat niet als een teken dat video niet werkt, maar leer ervan voor de volgende.


Wil je nog meer tips? Of samen sparren over een leuk concept? Bel ons, stuur een mail naar mail@rauwcc.nl of kom gezellig langs voor een bakkie! 

Meer blogs