Eric Kalsbeek
25.09.2019

MAAK JE EIGEN SH*T

1704 Blog Maak je Eigen Shit

Je hebt een supertof blog geschreven. Je hart en ziel erin gestoken. Hij moet nu echt met spoed online, want de wereld zit erop te wachten. Je muis blijft steken bij de publishknop. Shit, geen plaatje! Driftig google je wat steekwoorden.

Je scrollt langs beelden van breed lachende kan­toor­men­sen met veel te witte tanden. Een sereen ogend meisje dat pluisjes van een paar­de­bloem blaast. Een knap stel met een goed gekamde hond. Een latte-macchiato-met-hartmotief naast een laptop op een perfect gestylde tafel.

Opgemaakte tekst
Die dan maar. Een bezoekje aan iS­tockp­ho­to.com, een paar euro verder en je blog kan live. Ge­fe­li­ci­teerd. Dan ineens... het pijnlijke besef dat dat beeld - de cover van je boek, de poster van je concert, de booklet voor je CD - al door 411 andere bloggers is gebruikt. Soms zelfs inclusief watermerk. De waarde van je content is effectief gehalveerd. Bálen.

Verdomme
Mensen zijn visueel ingesteld en slaan aan op originele content. Ze prikken vaak keihard door je stock­op­los­sing heen. Daarom is het belangrijk dat je de visuele identiteit van je eigen materiaal goed definieert. Niet als een af­terthought, dus met een uitgekauwd stockbeeld, maar met je eigen creatie. Maak verdomme zélf een toffe foto (je hebt toch een smartphone?). Film je eigen filmpje. Maak er een gifje of boomerang van. Iets. Zolang het van jou is.

Bloed, zweet en tranen
Daar hoef je echt geen fotograaf of vormgever voor te zijn. Denk een beetje aan licht en compositie. Kleur­cor­rec­tie mag direct op je telefoon. Er zijn hier genoeg appjes voor te downloaden. Dit geldt ook voor het editen van je video of het maken van je gifje. Misschien kan je wel een beetje tekenen. Doe een cursus Photoshop. Je eigen bloed, zweet en tranen mogen ook zichtbaar zijn in de eerste ontmoeting die mensen met je content hebben.

Je content is van jou
Als content creators bij RauwCC proberen we ver weg te blijven van stock. Lukt niet altijd, maar 99 procent van de tijd wel. We stáán er vaak op. Voor onze op­dracht­ge­vers én voor onszelf. En ja, wij hebben vormgevers in dienst, maar een aan­zien­lijk deel van de content wordt door de con­tent­ma­na­gers zelf gemaakt. Of door de klant, na wat aan­wij­zin­gen. Tuurlijk, als er echt in­ge­wik­kel­de dingen gemaakt moeten worden, zoals animaties, 3D-images of pro­fes­si­o­ne­le fotografie, dan is een fotograaf of vormgever een must.

En het mooie is: je content is helemaal van jou. Dat voelt goed, staat goed en valt op. Dus geen excuses, aan de slag. Of bel gewoon RauwCC. 

 

 

Meer blogs