Zo gaan video en de AVG prima samen

UITDAGING

Dat de AVG-wetgeving het bijna elk bedrijf moeilijker ging maken, dat wisten we al. Maar hoe zit het met video? Iedereen die herkenbaar in beeld komt moet toestemming geven voordat zo’n video online mag.
Alleen, hoe doe je dat in een verzorgingstehuis? Waarin bewoners stuk voor stuk een zorgindicatie hebben en soms niet meer zelf toestemming kunnen geven? Toch wilde Compartijn graag een serie video’s hebben, om goed te laten zien waar ze voor staan en hoe ze te werk gaan. Zowel voor potentiële bewoners als toekomstige collega's.

Maar hoe zorg je ervoor dat je als kijker duidelijk de sfeer in het huis van Compartijn meekrijgt, zonder bewoners herkenbaar in beeld te hebben? Eén optie is om alle familie van de bewoners te contacten en kijken of zij toestemming willen geven om zo alles af te dekken. Maar wat als de bewoner overlijdt? Het kan zijn dat de familie het niet fijn vindt om steeds die film langs te zien komen als wervingsinstrument...

AANPAK

Dat deden we dus niet. Video is kostbare content en je wilt die het liefst zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Een veel sympathiekere optie is het gebruik van goede gear en slimme compositie. Door lichtsterke lenzen te gebruiken hebben we een lage scherptediepte, waardoor achtergronden snel wazig worden en mensen of objecten die zich daar bevinden dus onherkenbaar zijn.

Daarnaast is het mogelijk om slim gebruik te maken van objecten in de ruimte en een vol en druk gevoel te creëren, zónder bewoners herkenbaar in beeld te hebben. Gelukkig mag je de hoofdpersoon en zijn of haar collega’s wel herkenbaar in beeld krijgen, als je het maar netjes aan ze hebt gevraagd.

RESULTAAT

Wat levert dat allemaal op? Persoonlijke verhalen in een intieme setting, vastgelegd op een moderne manier. Zo geef je zowel voor potentiële werknemers als toekomstige bewoners een goed beeld van waar Compartijn voor staat. Verhalen waar zowel collega’s als familie van bewoners achter staan - als we de reacties mogen geloven:

Ineke: ‘Mooi gezegd, Helen!’
Hans: ‘Mooi interview, collega 👍🏻’
Jeroen: ‘Trots op om hier te werken.’
Franca: ‘Het ziet er schitterend uit. Toplocatie 👍’
Tatiana: ‘Lekker culinair eten op mijn oude dag🤩. Zo wil ik graag oud worden. Ziet er lekker uit!’